Akıllı Ev Sistemleri Nedir? Hangi Teknolojileri Kullanır?

Akıllı Ev Sistemleri Nedir? Hangi Teknolojileri Kullanır?
Teknolojik Gelişmeler
01 Kasım 2023 - Yazar : Aydem+
Bu yazının içinde neler var?

Akıllı ev sistemleri, hayatı kolaylaştıran çözümler sunar ve teknolojiden en iyi şekilde yararlanır. Ev içinde kullanılan cihazların otomasyonları veya ısıtma ve aydınlatma gibi evde kullanılan temel gereksinimlerin uzaktan kontrol edilmesi gibi faaliyetler akıllı ev sistemlerinin başında yer alır. Enerji verimliliği açısından akıllı ev sistemleri son derece faydalıdır. Günümüzde enerji maliyetlerinde meydana gelen artış, akıllı ev otomasyonunun daha geniş bir şekilde kullanılmasını sağlamıştır. Kullanıcılar bu otomasyonlar ile bir yandan hayatını kolaylaştırırken diğer yandan da enerjiyi en verimli şekilde kullanır.

Akıllı ev sistemlerin enerji alanındaki kullanımı sayesinde, evinizin enerji ihtiyacını kendiniz üretirken aynı zamanda bu enerjiyi depolayarak ihtiyaç duyduğunuzda kullanabilirsiniz. Bu sayede yenilenebilir enerji kaynaklarını da daha etkin kullanarak sürdürülebilirliğe bireysel katkı sunmuş olursunuz.

 


Peki akıllı ev sistemleri ve uygulama alanları neler? Evinizi akıllı eve dönüştürmek için neler yapabilirsiniz? Gelin, tüm bu detaylara birlikte göz atalım.

 

Akıllı Ev Sistemleri Nedir?

Akıllı ev teknolojileri kapsamı oldukça geniştir. Mutfak, banyo gibi alanlar başta olmak üzere, evinizin her odası için bu teknolojilerden yararlanmanız mümkündür. Yararlandığınız bu üstün teknolojide sistem; izleme, kontrol ve otomasyon olarak belirtilen üç temel bileşenden oluşur. İzleme safhasında kullanılan bir güvenlik kamerası, her şeyi görmenizi sağlar. Kontrol yetkisi olan alanlarda, cihazları ya da sistemi kendiniz yönetebilirsiniz. Otomasyon işlevi ise farklı faaliyetlerin bağlantılı olarak gerçekleşmesini sağlar.

Enerji verimliliği ve akıllı ev sistemleri birbirleriyle doğrudan alakalıdır. Bu sistemler çalışırken en ufak bir parametre bile izlenir. Enerjinin ne biçimde tüketildiği ve bunun nasıl daha verimli hale getirileceği anlaşılır. Ek olarak akıllı ev sistemlerinin kapsamı istenildiği gibi genişletilebilir. Daha dar bir alanda kontrol sağlanabileceği gibi geniş bir mekanda da kontrol gerçekleştirilebilir. Ancak her zaman profesyonel bir sistem üzerinden yönetilmesi önemlidir.

 

Akıllı Ev Sistemleri Nasıl Çalışır?

Akıllı ev ürünlerinin her biri farklı bir çalışma prensibine sahiptir. Akıllı ev uygulamaları, nesnelerin interneti yani loT sistemi üzerinden çalışır. Evde yer alan cihazlar ve sistemler, merkezi bir internet ağına bağlanır. Ardından özel IP adresleri oluşturulur ve tüm sistemlere, gereçlere, eşyalara uzaktan erişim sağlamanız mümkün olur. Akıllı ev sistemlerini kapsayan bazı ürünler ve çalışma şekilleri şöyle ifade edilebilir:

Akıllı ev aksesuarları: Evlerde pek çok aksesuar için akıllı sistemlerden yararlanılır. Örneğin, akıllı anahtarlar ile ışıkları istediğiniz zaman açıp kapatabilirsiniz. Ayrıca elektrikli şömine ve vantilatör gibi eşyalar da kolaylıkla kontrol edilebilir. Akıllı ampuller de kurulan sistem içerisinde yer alabilir. Ampullerin renk değiştirmesi, yanıp sönmesi sağlanabilir.

• Akıllı güvenlik kameraları: En sık kullanılan cihazlardan biri de elbette ki kameralardır. Akıllı kameraların önemli bir avantajı hem görüntü alma hem de depolama işlevi sunmasıdır. Böylece geçmiş görüntülere de her an erişim sağlayabilirsiniz. Akıllı ev aksesuarlarına ayrı ayrı ulaşabilirsiniz ancak konforlu bir deneyim için bir sistem içerisinde kullanmak daha mantıklıdır. Böylece tek bir sistem üzerinden tüm evi yönetebilir, cihazlara daha hızlı şekilde erişebilirsiniz.

• Beyaz eşyalar: Standart beyaz eşyaların aksine akıllı beyaz eşyalarınızı eve gitmenize gerek kalmadan uzaktan kolayca kontrol edebilirsiniz. Fırını, süpürgeyi ya da çamaşır makinesini istediğiniz zaman çalıştırabilirsiniz. Buzdolabının ayarını değiştirebilirsiniz.

 

Akıllı Ev Sistemlerinde Kullanılan Ana Teknolojiler Nelerdir?

loT teknolojisi ile yönetilen akıllı evlerde yapay zekadan da yararlanılır. Ayrıca kablosuz iletişim sağlayan cihazlar da izleme, kontrol ve otomasyon safhalarında önemli bir rol oynar. Peki bu sistemler ne işe yarar?

IoT (Internet of Things) Teknolojisi ve Akıllı Evler

loT teknolojisi, akıllı telefonların farklı cihazlarla etkileşim içerisinde olmasını sağlar. Karşılıklı etkileşim içerisinde olabilecek cihazların sayısı oldukça fazladır. Örneğin, bir telefon üzerinden evdeki tüm cihazları yönetebileceğiniz gibi bilgisayar ve tablet gibi cihazlardan da bunu yapabilirsiniz.

Yapay Zeka (AI) ve Akıllı Ev Sistemleri

Yapay zeka ve akıllı ev sistemleri yönetimi sayesinde sesle, hareketle komutlar verilebilir. Alexa veya Google Assistant gibi farklı uygulamalar üzerinden komutlar yönetilebilir. Işıkları açıp kapatmak ya da müziği başlatmak için bir kere el çırpmanız, tek kelimelik komut vermeniz yeterli olur.

Kablosuz İletişim Teknolojileri ve Akıllı Evler

Akıllı ev cihazlarını yönetmek için kablosuz iletişim teknolojilerine ihtiyaç vardır. Bluetooth, Wi-Fi gibi teknolojiler sayesinde cihazların bağlantıları için kablolara gerek kalmaz. Gerekli komutlar, akıllı telefonlardan kolayca verilir. Böylece evde değilken robot süpürgenizi yönlendirerek ufak bir temizlik yapmak ya da odaları ısıtmak bu sayede mümkün olur. Ayrıca en sevdiğiniz yemek için fırını önceden ısıtabilirsiniz.

 

Evinizde Akıllı Ev Sistemleri Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Akıllı ev sistemlerinin kurulumunu yaptırdığınız andan itibaren faydalarını hissetmeye başlayacağınızdan emin olabilirsiniz. Konforlu ve tasarruflu yaşam alanları birçok açıdan fayda sağlar. Evinizde akıllı ev sistemleri kullanmanın en temel üç faydasını aşağıdaki başlıklarda özetleyeceğiz:

 

Enerji Verimliliği ve Tasarrufu

Standart bir yaşam alanında enerji, şebekeden karşılanır. Ancak akıllı hale getirilen evlerde; enerjinizi çatınıza kurduğunuz güneş panellerinden elde edebilirsiniz. Enerji depolama sistemleri ile bu enerjiyi depolayarak ihtiyacınız olduğu zaman kullanabilir, kesintilerden etkilenmezsiniz. Ayrıca temin edeceğiniz enerji izleme sistemleri ile üretim ve tüketim miktarlarını anlık kontrol ederek verimliliği artırabilir, elektrik faturalarınızda tasarruf sağlayabilirsiniz.

Enerjinin verimli yönetilmesinin en büyük avantajı fatura maliyetlerinin azalmasıdır. Temiz enerji sistemlerinin tercih edilmesi ve doğru yönetilmesi, doğanın korunması ve kaynakların gereksiz israfının önlenmesi açısından da çok önemli bir adımdır.

Artan Güvenlik ve Kontrol

Akıllı ev sistemleri ile donatılmış bir ev, güvenlik açısından değerlendirildiğinde de son derece başarılıdır. Acil durumlarda uzaktan müdahale şansı olduğu için yangınların, hırsızlık olaylarının ve daha pek çok tehlikeli durumun önüne geçebilirsiniz. Örneğin, bir hırsızlık olayında uzaktan izleme yapılarak hemen alarm devreye sokulabilir. Yangın söz konusu olduğunda ise alevler çok büyümeden yangın söndürme sensörleri çalıştırılabilir.

Her ne kadar güvenli olsa da sistemi kullananların bazı noktalarda dikkatli olması gerekir. Sistemle alakalı bilgilerin yetkisiz kişilerin eline geçmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Aksi takdirde güvenlik açığı oluşabilir. Özellikle dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

Kullanılan şifreyi aile bireyleri dışında bir kişiyle paylaşmamanız önemlidir.

Akıllı evinizde yer alan cihazlarınızın güncel bir yazılıma sahip olması gerekir.

Kullandığınız şifreleri dijital bir alanda barındırmamalısınız.

Sistemin güvenlik güncellemelerini aksatmadan yapmalısınız.

Ağ yöneticisi olan cihazlarınızın yeterli güvenlik özelliklerine sahip olduğundan emin olmalısınız.

Kullanmadığınız zamanlarda akıllı ev sistemindeki cihazları kapatmanızda da fayda vardır.

Sisteme başka birinin erişiminden şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden yetkili kişilere bilgi vermelisiniz.

Konfor ve Kolaylık

Akıllı evlerin en önemli artısı yaşam alanınızı konforlu hale getirmesidir. Ayrıca sistemin sunduğu kolaylıklar da size zaman kazandırır. Manuel olarak dakikalar sürecek cihaz ayarları, kontroller uzaktan sistem yönetimi ile kolayca yapılır. Böylece vaktinizi daha verimli şekilde değerlendirme olanağı elde edersiniz.

Şebeke elektriği kesilse bile sizin enerji depolama sistemine sahip olmanız önemli bir avantajdır. Sistemde depolanan enerji kesinti zamanlarında kullanılır. Böylece karanlıkta kalmak gibi bir durum söz konusu olmaz. Ev tipi araç şarj istasyonunuz varsa aracınız her an kullanıma hazır hale gelir. Yakın mesafede bir istasyon aramanıza ve bunun için zaman harcamanıza hiç gerek kalmaz.

 

Akıllı Ev Sistemlerinin Uygulama Alanları

Akıllı ev entegrasyonunu iş hayatında da kullanmak mümkün. Yaşam ve iş alanlarında; verimlilik, konfor gibi avantajlar kazanmak isteyenler, akıllı sistemlerden yararlanabilir. Ancak akıllı ev sistemlerini kullanabilmek için uygun altyapının tesis edildiğinden emin olmalı, profesyonel bir ekiple çalışmalısınız.

 

Akıllı Ev: Kişisel Yaşam Alanlarında Kullanımı

Enerji alanındaki akıllı ev sistemleri; güneş enerjisi, depolama, ev tipi araç şarj istasyonu, enerji izleme sistemi gibi uygulamaları kapsar. Bu uygulamalar sayesinde enerji verimliliği sağlarken kendinize daha konforlu bir yaşam inşa edebilirsiniz. Zira kişisel yaşam alanları, vaktinizin çoğunu geçirdiğiniz yerlerdir ve bu alanların konforlu hale gelmesini istemek de en doğal hakkınızdır. Konfor ihtiyacı mevsimlere, karakteristik özelliklerinize ve ailenizin taleplerine göre değişir.

Enerji izleme sistemleri ile veri takibi, veri toplama, analiz etme, raporlama gibi işlemler mümkün hale gelir. Son teknoloji ile donatılmış bu sistem sayesinde enerji tüketim verilerinizi takip ve kontrol edebilir, inceleyebilir ve böylelikle enerji maliyetlerinde tasarruf elde edebilirsiniz.

 

Akıllı İşletmeler: Ticarette Akıllı Enerji Çözümleri Entegrasyonları

Akıllı ev sistemleri işletmelerde de kullanılabilir. Evlerle kıyaslandığında işletmelerin daha yüksek ısınma, elektrik giderleri vardır. Ancak akıllı sistemlerin kullanılması sayesinde bu giderler düşürülebilir. Enerji depolama özelliği verimli bir kullanım olanağı sunar. Enerjinin gerekli durumlarda depolanması, işletmelerin jeneratör gibi ilave araçlara olan bağımlılığını da azaltır.

Elektrikli araçların tüketim maliyetlerini düşürmeyi planlayan tüm işletmeler için GES kurulumu ideal bir çözüm olacaktır. Ayrıca işletmelerde çalışan çok sayıda kişi olması aydınlatma, ısınma gereçlerinin en verimli şekilde kullanımını zorunlu kılar. Manuel olarak yapılan ayarlamaların sık sık bozulması da giderleri artıran detaylar arasında yer alır. Bu nedenle uzaktan ve tek elden kontrol için enerji izleme sistemleri kullanılmalıdır.

Akıllı ev sistemlerinin işletmelere önemli bir katkısı da iş gücü kaybını engellemesidir. Tüm sistemin uzaktan yönlendirilmesi, işlerdeki duraklamaları engeller. Ayrıca ısı ile aydınlatma gibi konularda değişen mevsim şartlarına ve tercihlere göre stabilizasyon sağlanması mümkün olur.

 

Evinizi Nasıl Akıllı Ev Haline Getirebilirsiniz?

Akıllı ev sahibi olmak isteyenler için birçok seçenek mevcuttur. Ancak karmaşık bir sistemi yönetmek için her zaman profesyonel bir desteğe ihtiyaç vardır. Evinizi akıllı hale getirmek için siz de Aydem Plus tarafından sunulan yenilikçi çözümlerden yararlanabilirsiniz. Akıllı enerji çözümleri sayesinde yeni nesil konforlu özelliklerin keyfini çıkarabilir, maliyetlerinizi ciddi anlamda azaltabilirsiniz.

 


Siz de yaşam alanlarınızı çok daha konforlu, kullanışlı ve verimli bir hale getirmek istiyorsanız akıllı enerji çözümü önerilerine Aydem Plus üzerinden kolayca ulaşabilir, akıllı enerji çözümlerini Aydem Plus ayrıcalıklarıyla evinize taşıyabilirsiniz. Görüşlerinizi yorumlar kısmında dile getirerek akıllı enerji sistemlerinin önemine dikkat çekebilirsiniz.

 


Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.