Kilowatt Saat (kWh) Nedir? 1 kWh kaç TL'dir?

Kilowatt Saat (kWh) Nedir? 1 kWh kaç TL'dir?
Teknolojik Gelişmeler
22 Mart 2024 - Yazar : Aydem+
Bu yazının içinde neler var?

Hayatımızın vazgeçilmez parçalarından olan elektronik cihazlar, günlük rutinimizi kolaylaştırırken arka planda büyük bir enerji harcamaktadır. Bilgisayar başında çalışırken, akşam yemeği hazırlarken veya sevdiğimiz bir filmi izlerken elektriğe olan ihtiyacımızı fark etmeyiz bile. Ancak, elektriği tüketirken gerçek anlamda ne kadarını kullandığımızı bilmek oldukça önemli. İşte burada devreye kilowatt saat giriyor. Bu terim, sıradan gibi görünse de aslında elektrik faturalarında tasarruf etmemizi sağlayabilecek büyük bir potansiyeli barındırıyor. Kilowatt saat kavramını anladıktan sonra, elektrik kullanım alışkanlıklarımızı gözden geçirerek daha bilinçli seçimler yapabiliriz.


Peki,  kilowatt saat nedir, nasıl hesaplanır? 1 kWh  kaç TL’dir? Soruların yanıtlarını ve daha fazla bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

 

kWh Nedir?

Kilowatt, elektrikli cihazların tükettiği gücü gösteren bir ölçü birimidir. 1.000 watt (W) değerinde olan bu ölçü birimi yardımıyla herhangi bir cihazın watt değerini 1.000'e bölerek kilowatt'a (kW) dönüştürebilirsiniz. Örneğin 1.000 watt'lık elektrikli süpürge ile bir saat boyunca evinizi süpürürseniz 1000 watt enerji tüketirsiniz.

1.000 W / 1.000 = 1 kW

  

Kilowatt saat tüketimi, cihazlarınızın kaç watt enerjiyi hangi sıklıkta kullandığını gösterir. 100 watt'lık bir ampulü yaktığınızda 1 kilowatt saat birimindeki enerjinin kullanılması 10 saat sürer. Yani, kWh hesaplama yöntemindeki anahtar nokta cihazdaki watt sayısını 1000'e bölmektir.

 

Watt (W), Kilowatt (kW) ve Kilowatt Saat (kWh) Arasındaki Fark Nedir?

Watt (W), kilowatt (kW) ve kilowatt saat (kWh) terimlerinin arasındaki farkı bilmek, elektrik tüketiminizi izlemenize ve yönetmenize yardımcı olacak güçlü bilgilerdir. Bunlar arasındaki farklar ise şöyle sıralanabilir. Watt (W), güç tüketiminin ölçü birimidir. Bir öğenin çalışması için ihtiyaç duyduğu enerji miktarını ifade eder. Enerjinin tüketilme hızı W ile sembolize edilir. Bir kilowatt (kW) 1000 watt değerindedir. Elektrikli bir cihazın ne kadar güç çalıştırması gerektiğini gösterir. Kilowatt kW ile sembolize edilir. Kilowatt saat ise, Bir cihazın zaman içinde kullandığı enerji miktarının ölçüsüdür. kWh ile sembolize edilir. Bir kilowatt (kW), bir şeyin sadece onu açmak için ihtiyaç duyduğu güç miktarıdır. Kilowatt saat (kWh) ise cihazın bir saat boyunca kullanacağı güç miktarıdır.

  

kWh Nasıl Hesaplanır?

Evinizde bulunan elektrikli cihazlar farklı miktarlarda güç kullanır. Bu cihazların kaç kilowatt saat elektrik tükettiğini bulmak için kWh formülü ile hesaplama yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, kullandığınız bir cihazın üzerinde belirtilen watt sayısını, bir gün içinde kullandığınız saat birimi ile çarptıktan sonra, bulduğunuz değeri 1000’e bölebilirsiniz.

Elektrik tüketimi hesaplama yönteminde uygulayabileceğiniz adımlar şunlardır:

· Elektronik cihazınızın üzerindeki watt değerini gösteren etiketini bulun.

· Bu cihazın tükettiği watt sayısını yazın.

· Cihazı günde kaç saat kullandığınızı belirleyin.

· Cihazın tükettiği watt sayısını, cihazı kullandığınız günlük saat sayısıyla çarpın.

· Bu, gün içinde cihaz için kullandığınız toplam watt-saati hesaplar.

· Son olarak kW hesaplama yöntemi için watt-saati, kilowatt saate dönüştürün.

· Günlük kilowatt saati bulmak için ise günlük watt-saati 1000'e bölün.

Evinizdeki cihazların harcadığı enerji miktarını öğrenmek için yukarıdaki adımları izleyebilirsiniz.

 

kW ve kWh Birimlerinin Elektrik Faturasındaki Yeri Nedir?

Enerji tüketiminden bahsederken kilowatt (kW) ile kilowatt saati (kWh) karıştırmak kolaydır. Ancak kWh ve kW arasındaki temel fark, ölçtükleri değer olarak tanımlanır. Basitçe söylemek gerekirse kilowatt bir güç ölçüsü, kilowatt saat ise bir enerji ölçüsüdür. Buna göre elektrik faturasında yer alan kilowatt olarak bahsedilen güç bir cihazın enerjiyi kullanma hızını, kilowatt saat ise aynı cihazın bir saat boyunca çalışması için ihtiyaç duyduğu enerji miktarını ortaya koyar.

Kullandığınız elektrikli ev aletlerinin harcadığı güç birbirlerinden farklı olur. Örnek vermek gerekirse plazma TV gibi 100 watt'lık bir cihaz kullanıyorsanız 1 kWh'ye ulaşmak için neredeyse 10 saat boyunca çalışıyor olması gerekir. Daha yüksek watt için çamaşır kurutma makinesi gibi 2.000 watt bir cihazın kullanımı örnek verilebilir. Kurutucunuzu kullanırken 1 kWh'ye ulaşmak için cihazı yalnızca 30 dakika çalıştırmanız yeterlidir. Elektrik faturasına yansıyan bedeller genellikle kWh başına ücretlendirildiği için sıklıkla yüksek watt’lı cihazlar kullanıyorsanız günlük güç kullanımınız artabilir ve bu da fatura tutarını artırabilir.  Sık kullandığınız cihazların listesini yaparak her birinin maliyetini kWh formülü ile hesaplamak, ardından hangi cihazların en fazla güce (kW) ve enerjiye (kWh) ihtiyaç duyduğunu incelemek ne kadar kilowatt saat elektrik kullandığınıza dair bilgi edinmenize olanak tanır.

  

1 kWh kaç TL'dir?

Evinizi aydınlatırken, televizyon izlerken ya da sıcak günlerde klimayı çalıştırırken harcadığınız elektrik miktarını kWh üzerinden hesaplayabilirsiniz. Kilowatt saat hesaplama ile tüm cihazların günlük ve aylık kWh değerini bulduktan sonra ödeyeceğiniz ortalama elektrik faturası bedeli için kilowatt saat ücreti ve güncel elektrik fiyatları hakkında bilgi edinmeniz size yardımcı olabilir. 2024 yılında meskenler için belirlenen 1 kWh fiyatı, aylık 240 kWh kullanım oranına kadar 1,48 TL’dir. 240 kWh’ı aşan durumlarda ise 1 kWh fiyatı 2,22 TL’dir.

Hem enerji maliyetlerini kontrol altında tutmak hem bilinçli bir tüketici olmak adına elektrik faturalarını düşürmek için birtakım çözüm yolları üretilebilir. Örneğin evinizde kullanabileceğiniz akıllı ev sistemleri elektrik tüketiminizi dengelemeniz için yardımcı olabilir. Ayrıca akkor ampulleri enerji tasarruflu LED'lerle değiştirmek ve odadan her çıktığınızda ışıkları kapatma alışkanlığını edinmek, birkaç gün evden uzakta olacaksanız cihazlarınızın fişini çekmek veya kapatmak gibi kolay ve uygulanabilir yöntemleri yaşam biçimi hâline getirebilirsiniz.

Elektrik tüketimi konusunda bilinçli olmak, eski teknoloji ile güç harcayan cihazları değiştirme fikrini doğurabilir. Örneğin yeni bir çamaşır makinesini veya kurutucuyu satın almaya hazır olduğunuzda kW ve kWh değerlerine göz atmak elektrik tüketimi hesaplama konusunda fayda sağlayabilir. Diğer yandan çamaşırlarınızı kısa program ile yıkamak, asarak kurutmak gibi bazı enerji tasarrufları elektrik faturanızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.

  

1 kW Kullanım Örnekleri: Elektronik Cihazlar Ne Kadar Enerji Tüketir?

Kullandığınız cihazlar, elektrik faturanızın yaklaşık %25 civarında bir kısmını oluşturur. Buna su ısıtıcınız, buzdolabınız, derin dondurucunuz, çamaşır ve kurutma makineniz de dahildir. Yeni cihazlardaki enerji rehberi etiketi, tahmini yıllık elektrik kullanımını içerir. Bu değeri kilowatt saat başına belirlenen güncel elektrik fiyatları ile çarptığınızda elde ettiğiniz değer, o cihazı aylık kullanma maliyetinizi gösterir. Evinizdeki her cihaz farklı miktarda güç kullanacağı için bir kWh ile neler yapabileceğinizi incelemek yerine, cihazların normal kullanım sürelerinde ne kadar enerji tükettiğine bakmak daha mantıklı olabilir.

Evinizde, hangi cihazların daha fazla güç kullandığını hesaplamak için enerji kullanımınızı manuel olarak tahmin edebilirsiniz. Isıtma, soğutma ve aydınlatma ihtiyaçlarına yönelik temel olarak kullanılan ürünlerin maliyetlerinin yönetimi, çoğu zaman aktif çalıştıkları için daha zor olabilir. Ancak cihazlarınızın toplam güç tüketiminize ne kadar katkıda bulunduğunu öğrenmek kolaydır. Bu cihazların fişini çekerek veya cihazları daha az kullanarak kullanımınızı ayarlayabilir ve faturanızı düşürebilirsiniz.

Güç tüketiminizi manuel olarak hesaplamak için şu formülü kullanabilirsiniz:

· Cihazlarınızın günlük kullandığı watt miktarını hesaplayın.

· Toplam watt miktarını toplayın.

· Watt'ı kilowatt'a dönüştürün. (1.000 W / 1.000 = 1 kW)

· Aylık kilowatt'ınızı elektrik oranınızla çarparak maliyeti tahmin edin.

Aşağıdaki kullanım örnekleri ile evinizdeki elektronik cihazların ne kadar enerji tükettiğini kolayca bulabilirsiniz.

Bulaşık makinesi üzerinden örnek bir kWh hesaplama;

Bulaşık makinesi watt değeri = 1200 watt

Günde kullanılan saat = 2 saat

1200 watt X 2 saat = Günde 2.400 watt-saat

Günde 2.400 watt-saat / 1000 = Günde 2,4 kWh

Günde 2,4 kWh X ayda 30 gün = ayda 72 kWh

Buna göre bulaşık makineniz ayda 72 kWh enerji tüketiyor demektir.

Geri kalan elektrikli cihazlarınızın tükettiği enerji miktarını hesaplamak için yukarıdaki örnekten yararlanabilirsiniz. 

 

1 kW Güneş Paneli Sistemi Ne Kadar Elektrik Üretir?

Konutlarda kullanılan pek çok güneş paneli sistemi saatte 250 ila 400 watt arasında enerji üretimi yapar. Evsel güneş paneli sistemleri tipik olarak 1 kW ile 4 kW arasında kapasiteye sahip olur. Ortalama büyüklükteki bir evde bulunan 4 kW'lık güneş paneli sistemi, (ideal koşullarda) yılda yaklaşık 2 kWh elektrik üretebilir.

Güneş panelleri nasıl çalışır? sorusunun cevabı birçok kişi için merak konusudur. Güneş paneli sistemi güç üretmek için güneşin enerjisini kullanır. Panelin üzerinde bulunan ızgaralar güneş ışığından elektronları çekip elektriğe dönüştürür. Güneş paneli sistemi tarafından üretilen yenilenebilir elektrik evinizde kullandığınız çeşitli cihazlara güç sağlar. Örneğin, buzdolabı, televizyon, aydınlatma gibi aletleri çalıştırmaktan elektronik cihazlarınızı şarj etmeye kadar pek çok elektronik aletin işlevini gerçekleştirmek için güneş paneli sistemi ile edindiğiniz enerjiyi kullanabilirsiniz. Ancak elbette güneş paneli sisteminin ürettiği elektrik miktarı panelin boyutu, kapasitesi, yaşadığınız konum ve hava koşulları gibi çeşitli etkenlere bağlı olarak değişebilir. Güneş enerjisi sistemleri için potansiyel elektrik üretimi hesaplamasında günlük ve aylık değerlere ulaşabilirsiniz. Siz de akıllı enerji çözümleri arasında yer alan güneş enerjisi sistemini kullanmayı düşünüyorsanız detayları inceleyerek kararınızı verebilirsiniz.

 

KAYNAKÇA:

https://www.epdk.gov.tr/Detay/Icerik/3-100/elektrik-faturalarina-esas-tarife-tablolari

https://electricityplans.com/kwh-kilowatt-hour-can-power/

https://www.directenergy.ca/en/learn/understanding-your-bill/kw-vs-kwh-whats-difference

https://www.solarreviews.com/blog/how-much-electricity-does-a-solar-panel-produce

https://www.forbes.com/home-improvement/solar/how-much-power-does-a-solar-panel-produce/#how_do_solar_panels_work_section

https://www.saveonenergy.com/resources/energy-consumption/

https://www.wrecc.com/what-uses-watts-in-your-home/


Şimdiye kadar evinizde hangi cihazın ne kadar elektrik tükettiğini merak etmiş olabilirsiniz. Ancak artık kW ve kWh arasındaki farkı, elektrik tüketimi hesaplama yöntemi gibi detayları biliyorsunuz. Tüm bu bilgiler ışığında sıklıkla kullandığınız cihazlar elektrik faturasına nasıl yansıyor olabilir? Merak ettiğiniz detaylar ve konuyla ilgili görüşleriniz için yorum yapmayı unutmayın!


Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.